maanantai 20. elokuuta 2012

Tapuntaisia

Pikkusiskolle oli suuren suuri pettymys Joensuusta poismuuton jälkeen huomata, ettei vesirinkeleitä myydäkään ihan joka kulmalla ja kiskalla. Enkä tarkoita nyt niitä kovia kakkeroita, joita saa kyykkiä alahyllyltä näkkäripakettien alta ja joihin on tungettu vaniljaesanssia. Tarkoitan sellaisia ihanaisia pehmeitä, päältä vähän rapsakoita ja ennen kaikkea tuoreita voin ja juuston kanssa maailman parhaimmilta maistuvia vesirinkeleitä, joita meillä oli harva se päivä lapsena välipalana.

Tampereelta ei näitä rinkuloita tosiaan saa ja olen monet kerrat suunnitellut itse kokkaavani niitä. Reseptinkin kerran bongasin, mutta hups, sen johonkin jo hukkasin.

Kuitenkin, tämä sai ajattelemaan niitä kaikkia muita ihania joensuulaisia herkkuja, joita ei muulta saa ja joita muualle edes tiedetä. Kukkonen ja pyörö, no sehän on siippaisille aina ollut itsestään selvyys mikä se on. Eilen opin tälle herkulle myös uuden nimen, tapuntainen. Päätin nimittäin leiposkella tätä hyvää herkkua, kun kaapissa sattui olemaan vanhaksi menevä piimää ja pakkasessa rasiallinen joskus ylijäänyttä perunaporkkasosetta ja googlettelin ohjeen.

Tässä oma sovellukseni:

Piimää ja kaurahiutaileita tunniksi pariksi turpoamaan.
Lisää hiivaa, suolaa ja desimäräältätään samanverran jauhoja kuin mitä oli nestettä ja jonkin verran voisulaa sekaan. Annetaan kohota 30 min.
Lusikoitaan pellille kiekkoja ja annetaan kohota 30 min. Lisätään päälle perunaporkkanasosetta ja tyrkätään uuniin 20 minuutiksi 225 asteeseen. Voidellaan voisulalla.

Tarjoiluehdotus: Syyään voin ja kinkun kaa niin että napa ruskaa. 



Ja joo, kuvaa en sit voinut ottaa, kun kameran muistikortti oli jäänyt töihin..
Alkuperäinen resepeti ja kuvakin siitä, miltä lopputuksen pitäisi näyttää löytyy täältä.

Ja tässä vaiheessa voin myöntää, että en oikeesti ollut nyt ekaa kertaa lähiainoina asialla. Ystävän anoppilassa Hauholla kuumana kesäpäivänä näitä paisteltiin. Tykkäsin kovasti siitä, että taikinan sai jättää monta kertaa turpoamaan pitkäksikin aikaa ja itse ottaa sillä välin aurinkoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti