torstai 19. joulukuuta 2013

Luukku 19. Tarjoilija, vuosikertaviinissäni on pähkinöitä

Kiitos kaikille, kun eilen toivottivat Maailman Parasta Isoveljen päivää!


Jouluun on enää muutama päivä (ja sitten tämä ankea joulukalenterikin loppuu). Isoveli kaivoi vanhat ruokalehdet esiin ja funtsi, mitä eksoottista jouluruokaa tekisi.  Vuoden 2004 Viini-lehden joulunumerosta löytyi houkutteleva resepti, jossa on pussillisen verran pähkinöitä.


Possua curry-pähkinäkastikkeessa

6 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
100 grammaa kuorittua inkivääriä
4 punaista chiliä
1 tl inkiväärijauhetta (häh! inkivääriähän tuli jo!)
10 mantelia (jee! pähkinöitä!)
1rkl korianterijauhetta
1 sitruunan kuori ja mehu (lidlistä saa luomua!)
1dl öljyä (ihme ettei lue et hyvää oliiviöljyä. käyttäsin lidlin pähkinäöljyä)

Leikkaa keltasipuli, valkosipuli ja inkivääri pieniksi. Freesaa niitä öljyssä, kunnes pehmenevät, Leikkaa chilipaprikat pieniksi ja poista siemenet. Sekoita joukkoon. Lisää inkiväärijauhe, mantelit, korianterijauhe sekä sitruunan kuori ja mehu.  
Kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä. Kaada currytahna yleiskoneeseen ja soseuta tasaiseksi.

Possu
5dl kookosmaitoa
1/2 currytahnaa (jonka just teit)
1/2 dl kalakastiketta (pirkalla on kätsyi pikkupulloi)
2rkl tummaa sokeria
1dl cashewpähkinöitä paahdettuna (älä polta!)
450 grammaa porsaan ulkofilettä kuutioina (itse käyttäsin ehkä jotain rasvaisempaa)
2 limetin kuoret
1 chilipaprika
suolaa, mustapippuria ja thai-basilikaa.

Kaada puolet kookosmaidosta kattilaan ja kiehauta se miedolla lämmöllä. Sekoita koko ajan. Laita joukkoon currytahna ja keitä muutama minuutti, kunnes tahna on sekoittunut joukkoon tasaisesti. Lisää kalakastike, sokeri ja  sekoita nekin joukkoon.
Keitä 5 minuutin ajan hiljalleen ja lisää sitten loput kookosmaidosta ja anna kiehahtaa. Lisää joukkoon paahdetut pähkinät ja possupalat. Keitä 10 minuuttia.
Lopuksi mausta limetin kuorilla ja suikaloidulla chilillä sekä suolalla ja pippurilla. Koristele thaibasilikalla





Huom! Samaisessa lehdessä on muuten kirjailija Tuomas Vimman haastattelu, jossa hän kehuu italialaista Lacryma Christi del Vesuvio Rossoa. Haastattelun ja Helsinki 12 -kirjan huuruissa Isovelikin lipitteli usein kristuksen kyyneliä 2000-luvun alussa joi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti