torstai 17. joulukuuta 2015

Luukku 17: Tauota Tottiksella

Eilen Isoveli tsemppasi autoilijoita joululomamatkalla Lappiin pysähtymään ihailemaan Pihtiputtaan komeita maisemia. Jaloittelutauko, reipas happihyppely ja erilaisen elämän ihmettely auttaa erityisesti kuskia, mutta myös perheen pienimpiä jaksamaan koko pitkän matkan talven taikamaahan.

Jos matkasi ei suuntaudu Lappiin vaan esim Raumalle tai Vammalaan 12 tietä pitkin, poikkea ihmettelemään tunnelmallista Tottijärven kirkkoa.  Koukkausta tulee muutama kilometri, mutta elämyksiä senkin edestä!"Tottijärven maaseutukirkko on karu ja kaunis, puinen ja torniton rakennus, jonka suunnittelusta ovat aikanaan vastanneet ns. intendentin konttorin arkkitehdit Engel, Arppe ja Gustavsson. Kirkko valmistui vuonna 1841.  Tottijärven vanha kirkko, joka rakennettiin vuonna 1694 ja purettiin 1848, oli aikanaan matalana siipenä nykyisen tapulin kyljessä.

Kylän kirkkomaata hallitsevassa tapulissa soivat 1770-luvulta peräisin olevat kirkonkellot. Vanhan tavan mukaan kuolinkellot kuuluttavat edelleenkin Tottijärvellä vainajan iän. Isolla kellolla kumahtavat täydet kymmenet ja pienemmällä yksittäiset lisävuodet."


En ole tarkistanut, miten kirkko on yleisölle auki, mutta vaikka ovi olisikin säpissä, on se jo ihailemisen arvoinen myös ulkopuolelta. Hautausmaalla voi arvailla, millaista elämää maanviljelijät, emännät ja laivurit ovat kylällä männävuosina viettäneet. 

Pikkusisko haki Täydellisen Maalaisjoulun tunnelmaa sunnuntaina Kauneimmat joululaulut tilaisuudesta. Kirkko oli täysi ja vanhat tutut sekä uudet omituiset joululaulut raikasivat.Jouluna kutsuu aattohartaus klo 14-15.  

-Pikkusisko-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti